Biomassacentrale in Lyxhe:
Maandagavond 17 januari overhandigde een groep tegenstanders uit België en uit Nederland een open brief aan het gemeentebestuur van Visé. Daar besliste men dat er een vergunning komt voor de bouw van een biomassacentrale bij CBR in Lyxhe, aan de andere kant van de Maas. Hein Wellen, voorzitter van Milieufront Eijsden, vertelt ons wat er aan de hand is.

Het Limburgs is een taal geworden:
Sinds 1997 wordt het Limburgs dialect door de overheid erkend als streektaal. Toch maken veel Limburgers zich zorgen over het voortbestaan ervan. De komende 13 weken gaat radio 3Heuvelland  er aandacht aan besteden. Lees verder onder “radio”.

Uit het omroeparchief: Euregio Dialectfestival:
Neerlandicus en germanist Jean Frins doet onderzoek naar de verschillende Limburgse dialecten. Om dit onderzoek uit de wetenschappelijke sfeer te trekken organiseerde hij een dialectfestival. Een reportage uit 2007.

Muziek uit de regio:
Sjpringlaevend – ‘Doorgoon!’

TV EXTRA
Good Verein – dialect:
Deze aflevering gaat het over het gebruiken van ons dialect. We staan er gewoonlijk niet zo bij stil, want je krijgt je moederstaal met de paplepel ingegoten door je ouders. In Limburg is de eerste taal vaak het Limburgse dialect dat je ouders spreken. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Vrijdag 28 en zaterdag 29 januari om 21 uur.

De Muzikale Taofel met diverse clips:
Vrijdag 28 en zaterdag 29 januari om 21.30 uur.

DJ Riley:
Zaterdag 29 januari van 23 – 24 uur: de maandelijkse mix.

RADIO
Serie ‘De Limburgse Taal & …’In deze nieuwe serie wordt aan de hand van interviews bekeken hoe het eigenlijk staat met het Limburgse woord en welke rol het speelt in onderwijs, bedrijfsleven, cultuur en politiek. Bekende Limburgers vertellen over hun band met het dialect.
De serie ‘De Limburgse Taal & …’ is te beluisteren elke woensdag van 18 – 19 uur, herhaling op donderdag van 16 – 17 uur.

KIJK OF LUISTER …
Op onze website: www.3heuvelland.nl
YouTube  / 3heuvelland
Facebook / 3heuvelland
Instagram / 3heuvelland
Via de website direct toegang tot live-radio, YouTube (tv-uitzending gemist) en Facebook/Instagram.
Luister naar de radio op 105.8 (Maasdal) of 107.2 (Heuvelland), of via Ziggo-kabel.