Twee sterren voor restaurant Create in Oost-Maarland

06-10-25

In MECC Maastricht beleefde maandag rond het middaguur de gastronomische top van Nederland de jaarlijkse Michelin sterrenslag. Culinair Maastricht en Heuvelland werden door Ylja Berends (Restaurant WY.), Guido Braeken (chefkok Van Oys Maastricht Retreat) en Sandra en Michelle van de Bunt (De Leuf in Ubachsberg) in de schijnwerpers gezet.

Het was niet eens de vraag of Guido Braeken als chefkok van de nieuwste horeca-parel in Maastricht-Heuvelland een ster zou krijgen. De spanning zat hem meer in of Michelin gelijk twee sterren zou toekennen. Aan die spanning werd aan het eind van
de maandagochtend een eind gemaakt. Het team Create by Guido Braeken staat sinds vandaag in het restaurant Van Oys Maastricht Retreat in Oost-Maarland (ziedaar de prachtige connectie tussen Maastricht en Heuvelland in een landgoed
gevangen) met twee Michelin-sterren te schitteren in het dit jaar geopende Kasteel Van Oys.

Passie
Was de vreugde bij het team van Guido Braeken en directeur Marc Alofs uiteraard enorm groot; bij de gebroeders Michel en Léon Maes bleek die misschien nog wel groter. Drie jaar geleden begonnen de Maastrichtse broers en ondernemers aan een
enorme uitdaging. Het totaal onderkomen en vervallen kasteel Oost (Maarland) terug te brengen naar de grandeur van weleer.
Met passie, durf en heel veel investeringen werd het kasteel, de bijbehorende boerderij en het landgoed omgetoverd tot een hotel. Blijkbaar van een dusdanige kwaliteit dat het sinds afgelopen voorjaar deel uitmaakt van de mondiaal exclusieve
groep Leading Hotels of the World.

Sommelier Award
Dat goede wijn geen krans behoeft, bewijst Ylja Berends al enige tijd. De jonge sommelier bestiert samen met haar partner Wouter Vroonen. In het Quartier Latin van Maastricht kom je via de Kakeberg terecht in hun intieme restaurant WY. Behalve
heerlijk en eerlijk eten heeft WY. binnen de kortste keren naam weten te maken met het schenken van verrassende en vooral uitstekende wijnen. De bij het restaurant horende wijnbar is dan ook een van de toppers van Maastricht geworden
En ziedaar, dat ontging ook niet het gilde van sterrenzoekers van Michelin. En dus kreeg Ylja Berends in het MECC het jasje 2025 Michelin Netherlands Sommelier Award om haar schouders.

Service Award
Mooi was zeker ook het moment dat Sandra en Michelle van de Bunt het podium betraden. Na het plotselinge overlijden van Paul van de Bunt, chefkok van sterrenrestaurant De Leuf, maar vooral ook de man van Sandra en vader van Michelle en Robin, besloot zijn gezin door te gaan met wat ze samen hadden opgebouwd, een toprestaurant. En hoe mooi is het dan ruim een decennium later Michelin de familie van de Bunt en hun De Leuf in Ubachsberg waardeert met die prachtige titel Michelin Netherlands Service Award. 

Auteur: Laurence Bouvrie
Foto: Laurence Bouvrie