Organisatie 3Heuvelland
Onder de naam 3Heuvelland worden radio- en televisieprogramma’s gemaakt voor de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals. De zendmachtiging van het Commissariaat voor de Media wijst 3Heuvelland aan als publieke lokale omroepinstelling voor deze gemeenten.
De televisie-uitzendingen omvatten de doorgifte via de Ziggo-kabel, voor de radio via een tweetal FM-zenders. Uitzendingen kunnen ook via andere media worden gevolgd, teruggekeken of teruggeluisterd.
Beleid
De activiteiten van de omroep kunnen onderverdeeld worden in
– Nieuwsproducties, die worden verzorgd dankzij een subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Die subsidie is toegewezen aan lokale publieke omroepen binnen de nieuw te vormen streekomroep Maastricht-Heuvelland met als doel professionalisering van de journalistiek en organisaties.
– Daarnaast is een wisselende groep van ongeveer 60 vrijwilligers actief voor het overige tv-aanbod, de website met daarop kort dagelijks nieuws, de tv-beeldkrant, het verzorgen van social media (YouTube, Facebook en Instagram) en de niet te vergeten de radio-uitzendingen.
– We streven ernaar om het tv-signaal ook via andere providers door te gaan geven. Voor de radio zullen we in het najaar tevens een DAB+ frequentie in gebruik nemen. Een nieuwsapp maakt op dit moment nog geen deel uit van onze kanalen.
– 3Heuvelland brengt (dus) dagelijks nieuws, verhalen en achtergronden van en voor de inwoners van het Heuvelland. Met oog voor wat er lokaal speelt geven we een stem aan de gemeenschap en maken we het nieuws dichtbij, herkenbaar en relevant. Via radio, tv en online verbinden wij mensen met hun regio – informatief, betrokken en met een hart voor Zuid-Limburg.
Uitzendingen
Programma’s worden 24 uur per dag en 7 dagen in de week via radio, televisie en beeldkrant uitgezonden. Daarin informatie over het lokale nieuws, alsmede de culturele activiteiten in de 3 gemeenten. Vanwege de totstandkoming van een streekomroep in 2028 worden contacten gelegd en programma’s uitgewisseld met publieke omroepen die in dezelfde streek uitzenden. Een voorbeeld daarvan is het Streekjournaal, dat in het weekend wordt uitgezonden.
Op deze manier kunnen kijkers en luisteraars al wennen aan de toekomstige vorm van lokale informatie via beeld en geluid.